udbi blog

Minunății din lemn

Cum întreții lemnul în casa ta?

Dacă vrei să îți păstrezi suprafețele din lemn din casa ta în formă, îți dăm câteva sfaturi grozave!

În primul rând, curăță-le regulat! Nu lăsa praful să se adune și să îți acopere lemnul cu un strat de murdărie. Șterge cu o lavetă moale sau aspiră cu peria moale. Dacă ai un aspirator cu o perie aspră, mai bine renunță la el! Nu vrei să zgârii sau să deteriorezi suprafața lemnului.

În al doilea rând, nu uita să aplici ulei, ceară sau lac pentru a proteja suprafața. Astea sunt ca un scut de apărare pentru lemn și îl mențin frumos pentru mai mult timp. Dar atenție! Citește instrucțiunile și aplică produsul cu grijă, altfel poți face mai mult rău decât bine. Uleiul de tung este foarte potrivit pentru întreținerea mobilierului, nu schimbă aproape deloc culoarea și se întărește rapid. O altă variantă sunt mixurile de tip Hard Top Oil, dar ele pot avea emisii de vapori toxici, deci trebuie să aplici aceste finisaje într-o cameră bine aerisită. Ceara de albine cu carnauba e și ea o variantă excelentă de protecție, se aplică ușor și miroase incredibil. Dacă optezi pentru lacuri, ar fi bine să fie profesionale (Lomashop te poate ajuta) și să fie aplicate cu o pensulă bună. Lacurile pe bază de apă se usucă rapid și nu emană vapori.

Poți chiar tu să remediezi suprafețele unei piese de mobilier, cu un pic de atenție. Google e prietenul tău :) Sau, mai nou, chatGPT. Un lucru de ținut minte: pensule cu păr artificial pentru materiale pe bază de apă și pensule cu păr natural pentru lacuri alchidice.

În al treilea rând, ferește lemnul de soare! Nu lăsa suprafața de lemn să stea sub lumina directă a soarelui, că se poate decolora sau îngălbeni. Nu trebuie să ai o cortină de la Hollywood ca să îți protejezi lemnul, doar o perdea sau jaluzea te ajută să ții razele la distanță. Și mai important, lumina ajunge constant doar într-o anumită zonă a mesei sau dulapului, vei constata în timp foarte scurt cât de mult e afectat finisajul lemnului de razele solare.

În al patrulea rând, mișcă-te cât mai repede dacă ai vreo pată pe suprafața mobilei. Dacă stai prea mult să te gândești, pata se poate transforma într-o problemă serioasă, afectând lemnul în profunzime, în funcție de finisajul existent. Poți folosi o cârpă umedă sau o soluție delicată de curățare pentru a scăpa de ea.

În al cincilea rând, ai grijă la umezeală! Dacă suprafața de lemn devine prea umedă, poate să înceapă să se umfle sau să se deformeze. Așa că nu lăsa apa să stea pe suprafață și șterge rapid cu o cârpă uscată. Blaturile din lemn își schimbă dimensiunile în condițiile creșterii umidității și se pot fisura cu ușurință, indiferent cât de gros e lemnul. Pentru a avea grijă de mobilierul tău din lemn masiv, bine ar fi să reglezi umiditatea din aerul încăperii.

În final, îți recomandăm să fii atent la greutățile care stau pe mobilierul din lemn și să folosești protecții pentru picioarele scaunelor pentru a evita zgârierea suprafeței parchetului. De amintit: nu folosi produse de curățare aspre sau bureți abrazivi pentru curățarea lemnului, că faci mai mult rău decât bine. Și dacă vrei să îți păstrezi mobilierul într-o formă perfectă, aplică o peliculă subțire de ulei sau lac de întreținere din când în când.

Ar mai fi multe de spus. Despre șmirgheluire ușoară înainte de refinisare. Despre cum îndepărtezi vopseaua veche sau cum repari micile zgârieturi. Sau cum poți aplica vopsea decorativă! De aceea ne place nouă în atelier, niciodată nu poți ști tot despre lemn.

Dacă am fost de ajutor, ne bucurăm nespus!

Cu drag,

Renu și Dani

Tag: how-to