udbi blog

Minunății din lemn

Moldova soră și prietenă

Nu-i prima dată când dăm o fugă la Chișinău.

Oraș nou clădit pe dealuri, sovietic, împânzit de bulevarde largi, Chișinăul are totuși ceva ce ne place. O fi de la plăcinte, de la graiul simpatic, de la apropierea de Piatra-Neamț... Oricum, sigur nu-i ultima dată când ne plimbăm pe străzile cu nume de scriitori sau domnitori, unde Ștefan cel Mare se intersectează cu Eminescu, unde Pushkin e vecin cu statui ale eroilor leniniști.

Ajunși pe la prânz la cazarea AirBnb cu review-uri faine, ne-a întâmpinat Gicu, un nene cu voce deloc prietenoasă. Nu tu salut, bine ați venit sau altceva. Doar o interogație aspră: Ați mai fost?. Nu mai fusesem la el. Ne-a invitat, ușor răstit, să ne descălțăm. Ne-am supus, cuminței. Ah, și să nu facem zgomot. N-am făcut noi, au făcut alții în fiecare noapte, dar a fost rezonabil în ansamblu. Nu mai apelăm la Gicu, asta-i clar.

Am luat-o, ca de obicei, la picior, imediat după ce ne-am cazat. Vreme plăcută de iarnă, călduț, animat. Orașul este un amestec de străduțe vechi, pline de gropi, clădiri noi ultra-moderne, autobuze din război și o mulțime de Toyota hibride. Fețe diverse, de la trăsături asiatice la mustăcioare moldovenești, strigăte în rusă și în siriană, o lume amestecată și totuși fascinantă.

Dar nu-i despre Chișinău această postare, e despre noi, Udbilicii. Despre bucuria de a explora, la pas, locurile pe care le vizităm! Bucură-te și tu de bucuria noastră!

În toată zona centrală a orașului vei găsi cafenele, patiserie și librării. E orașul care pare că citește, altfel nu-ți poți explica cum funcționează atâtea centre de carte ca în Chișinău. Iar cafeaua e super bună, e locul unde vei bea un espresso excelent la câțiva lei. De altfel, aproape totul e ieftin în Moldova, cu condiția să îți câștigi banii în altă parte. Nu trebuie uitat că în Chișinău poți savura o piesă de teatru oricând, în oricare dintre cele nouă teatre! Ceea ce am și făcut, râzând cu gura până la urechi la o comedie spumoasă: Arta Conviețuirii!

N-am pierdut ocazia și am vizitat din nou târgul de vechituri al orașului, înțesat de vizitatori. Felurite lucruri întinse pe tarabe sau pe jos, care îți pot răpi o zi întreagă de scotoceală și negociere. De data asta n-am cumpărat nimic.

N-am pierdut ocazia să ne răsfățăm cu bunătățile bucătăriei moldovenești. De la Cușma lui Guguță la înghețate delicioase, plăcinte, învârtite, tocănițe, borș, soleancă, costițe, pizza, tiramisu, totul e bun-bun-bun. Normal că am pus în portbagaj și câteva sacoșe de bomboane, plus felurite recipiente de produse derivate din struguri. Cât să trecem vama fără discuții prelungite. Și acum e momentul ca Udbilică Dani să se plângă de incursiunile lui Udbilică Renu în platourile comandate. Adicătelea Renu gustă și gustă și gustă din porția lui Dani. Nu-i coreeeect! Și din dulciurele și din cafea! Zi și tu!

Și, pentru că astăzi e ziua Sfântului Nicolae, te îmbrățișăm și noi, îți dorim Sărbători Luminate și un pic de magie în viața ta! Sperăm că te-am încurajat să faci o plimbare în Moldova soră și prietenă și să te bucuri de acest oraș frumos și de oamenii lui.

Hai, pupici!

😚🤗

Tag: vacante